Verhuurhypotheek: Huis kopen om te kunnen verhuren.

Je wil graag een hogere rente op je spaargeld? Koop dan een huis om te verhuren. Met daarnaast een verhuurhypotheek is zo'n beleggingspand ook bereikbaar voor jou. Het kopen van een beleggingspand is een goede investering: door de lage hypotheekrente zijn de maandlasten laag en de verhuur levert een mooi rendement op.

Sinds de komst in 2016 van de verhuurhypotheek is het voor particulieren mogelijk om geld te lenen om een huis te kopen voor verhuur of voor studerende kinderen.

Vastgoedhypotheek kosten en rendement voor particulieren

Als je een huis koopt om te verhuren met een verhuurhypotheek betaal je een opslag op de reguliere hypotheekrente en heb je geen recht op renteaftrek. De maandelijkse kosten bij een verhuurhypotheek zijn dus hoger dan bij een 'normale' hypotheek.

Daar staat tegenover dat je maandelijks huur ontvangt. Het bezit van de woning wordt wel belast als belegging (box III). Het saldo van verhuurhypotheek wordt hierop in mindering genomen. Op deze manier ontvang je – vergeleken met de rente op een spaarrekening – een veel hoger rendement op jouw geïnvesteerde spaargeld. Op termijn kan een indirect rendement worden gerealiseerd als gevolg van waardestijging van de woning en aflossing van de hypotheek.

Sta hier wel even bij stil

Ook de verhuurhypotheek wordt net als alle andere hypotheekvormen getoetst aan jouw inkomen en marktwaarde van het te verhuren pand. Besef dat twee hypotheken betaalbaar voor je moet zijn. De voorwaarden voor het verstrekken van een verhuurhypotheek zijn daarom strikter dan van een ‘normale hypotheek’:

  • De hoogte van het hypotheekbedrag is maximaal 70%-80% van de woningwaarde in verhuurde staat.
  • Een verhuurhypotheek wordt niet verstrekt aan bedrijfspanden, vakantiewoningen, kamerverhuur en onderverhuur.
  • Verhuur voor permanente bewoning.
  • De te verhuren woning moet in Nederland liggen.

Veilige investering?

Een beleggingspand is een relatief veilige investering. Zeker als het goed gaat op de woningmarkt. Toch houdt een belegging altijd een zeker risico in. Laat ons daarom een berekening maken van jouw mogelijkheden voor het kopen van een beleggingspand. Maak een afspraak en ontdek wat mogelijk is.

Deel deze pagina